savværk
facebook-knap
youtube-knap
insta-knap
email-knap

Spørgsmål og svar

Nedenfor finder du nogle af de oftest stillede spørgsmål. De er inddelt i følgende kategorier:

Om træet
Levering
Montering
Brænde
Diverse

Hvis du ikke finder svar på dit spørgsmål, er du selvfølgelig velkommen til at kontakte os pr. mail eller telefon.

Om træet

Kan jeg få at vide, hvilken skov mit træ kommer fra?

PA Savværk er FSC-COC-certificeret, så dit træ er sporbart hele vejen til voksestedet. Da sporingen er en støre administrativ proces, er dette dog ikke en standardoplysning.

Hvad er "brunkerne"?

Brunkerne forekommer i asketræ og betegnes også "falsk kerne". Det er her, asken ophober sine affaldsstoffer, hvilket giver en grålig nuance. Brunkernen har dog ingen betydning for træets egenskaber.

Hvad er "vanris"?

Vanris er en mindre samling af meget fine knaster i træet. De kaldes også "kattepoter", fordi de i størrelse og form kan minde lidt om sporene fra en kat.

Hvad er forskellen på "kernetræ" og "splintved"?

Splintved er den levende del af træet, som optager næring, mens det stadig gror. Kernetræ er træ, der ikke længere bidrager til træets overlevelse. Egenskaberne er de samme, uanset om det er kernetræ eller splintved. Det mørke træ, der fylder midten, er kernetræ, mens det lyse træ er splintved. Farveforskellen vil udlignes med tiden.

Levering

Hvor lang er leveringstiden?

Alt efter træsort og specifikationer går der 2-6 uger fra du bestiller, til vi kan levere.

Hvor mange korte og lange planker er der i min levering?

PA Savværk er ordreproducerende, og vi sorterer derfor ikke i træet. Vi kan derfor heller ikke garantere et bestemt antal planker i en bestemt længde, men kun at alle de leverede planker holder sig inden for det aftalte interval.

Montering

Kan jeg lægge et massivt plankegulv på gulvvarme?

PA Gulve kan monteres på gulvvarme. Anlægget/slangerne skal være monteret, således at temperaturfordelingen under gulvet er jævn. Gulvets overfladetemperatur må ikke overstige 27 grader, da en højere temperatur vil være ødelæggende for gulvet. Anlægget bør have en termostatsikring, som sikrer, at fremløbstemperaturen ikke overstiger 50 grader.
For yderlig information henvises der til bogen TRÆ 41 og gulvbranchen.dk og til vores læggevejledning.

Hvordan skal jeg behandle mit massive trægulv?

Se behandlingsvejledningen under Kundeservice - Vejledninger.

Skal jeg selv lægge mit nye trægulv, eller kommer I og gør det for mig?

Vi lægger ikke gulvet, men sørger gerne for levering og hjælper med kontakt til en lokal fagmand, der har erfaring med gulvlægning.

Hvor lang tid holder et plankegulv fra PA Savværk?

Træ forgår ikke ved kontrollerede fugtforhold, så holdbarheden afhænger af træsort, slid og vedligehold. Et egetræsgulv kan f.eks. holde næsten evigt, hvis du passer på det.

Hvornår skal mit gulv proppes?

Hvis dine gulvplanker er mere end 300 mm brede, er det klogt at bruge propper, når du lægger dem. Vi anbefaler dog, at du propper gulvet allerede ved en bredde på 260 mm.

Hvor lang tid skal betongulvet tørre, før jeg kan lægge mit plankegulv over det?

Det afhænger af årstid (luftfugtighed og temperatur), hvornår gulvet har opnået den anbefalede restfugtighed. Se vores læggevejledning under Kundeservice - Vejledninger for grundig information om, hvordan du får succes med dit plankegulv.

Brænde

Jeg skal bruge brænde til min brændeovn. Kan I levere det?

Ja. Se under Produkter - Brænde eller gå direkte til vores webshop. Prislisten finder du her.

Jeg skal bruge brænde til mit fyr. Hvornår skal jeg bestille?

Hvis du køber frisk (vådt) brænde, skal du regne med en tørretid på 6-9 måneder, før du kan bruge det. Køber du tørt brænde, kan det være overfladisk vådt efter f.eks. regnvejr, men der vil ikke være behov for decideret tørretid

Diverse

Hvad er "faldende længder"?

Når et gulv leveres i faldende længder fra f.eks. 1-5 meter, betyder det, at plankerne vil have forskellige længder med de mindste planker på 1 meter og de længste på 5 meter.

Hvad er løbende meter?

Løbende meter er det antal meter, du skal bruge.

Kan jeg købe fodlister til mit gulv?

Ja. Vi producerer fodlister i standardstørrelserne 20x50/70/90 mm. Antallet af m2 gulv vil som regel være ca. det samme, som det nødvendige antal løbende meter fodlister.